Friday, 8 February 2019

BANGSA KEDAH? TAK MASUK AKAL..!


Bangsa Kedah? Cadangan apa ni wahai Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul. Tidak masuk akal cadangan ini. 

Ingatlah anda itu dicanang-canang bakal Menteri Besar Kedah yang sedang menanti giliran, janganlah bagi idea yang jelas menampakkan ketidakupayaan berfikiran jauh.

Baiklah mari kita ulas cadangan berkenaan.

Kita fahami ia mahu meniru konsep Bangsa Johor. Ia mungkin baik dan berjaya dilaksanakan di Johor tetapi adakah ia juga sesuai dilaksanakan di Kedah.

Harus YB Johari Abdul fahami dengan jelas bahawa konsep dan perlaksanaan yang baik sesuatu perkara di sesuatu tempat, tidak bermakna ia juga sesuai dilaksanakan di tempat lain.


Kalau mahu bercakap konsep memupuk perpaduan, Pemuda UMNO Kedah sangat bersetuju bahawa perpaduan antara masyarakat dan kaum harus perlu diperkukuhkan terutama pada muktahir ini pelbagai isu melingkari hubungan antara kaum yang tambah mengeruhkan keadaan.

Namun Pemuda UMNO Kedah ingin bertanya, bukankah perpaduan di kalangan masyarakat kita elok sahaja kemudian datang parti pembangkang yang kini kerajaan yang menghasut rakyat sehingga membawa perpecahan dan berpuak-puak.

Dan Pemuda UMNO Kedah ingin bertanya, sejak PH mengambil alih kerajaan pusat dan beberapa kerajaan negeri, adakah perpaduan semakin baik atau bertambah buruk.

Bukankah kerajaan PH telah gagal mengawal beberapa isu di kalangan masyarakat sehingga menyebabkan jurang permisahan antara kaum semakin meresahkan.


Perpecahan antara kaum semakin membesar adalah benar wahai Johari. Lihat sahaja komen-komen dalam media sosial anda akan dapat nilai situasinya.

Jikalau setakat YB Johari memberi cadangan tetapi realitinya kerajaan pusat dan negeri tidak mengambil tindakan pro aktif penyatuan, merapatkan masyarakat maka Johari boleh terus bermimpi soal penyatuan.

Masyarakat sebenarnya boleh hidup dengan aman damai sekiranya ahli politik tidak mengapi-apikan mereka. 

Di Kedah untuk pengetahuan YB, iklim politik sejak dulu tidak pernah dilihat berpecah belah biar pun parti mana yang memerintah. hubungan parti pemerintah dan pembangkang sejak dulu begitu akrab demi mencapai matlamat menjayakan pentadbiran kerajaan negeri. Pandangan politik mana mana parti begitu diraikan tanpa emosi dan profesional, cuma biasalah kritikan politik cuma dilihat didalam media tapi hakikatnya hubungan antara Adun adun sebelum ini cukup bersifat positif. 

Mungkin apabila YB Johari Abdul sudah bergelar YAB Menteri Besar Kedah suatu hari nanti, beliau boleh memikirkan kaedah yang lebih baik untuk menyatukan masyarakat dan kejayaan penyatuan itu boleh menjadi contoh kepada negeri lain tanpa perlu mewujudkan konsep Bangsa Kedah.

Syed Mohd Johan Rizal bin Syed Unan Mashri
Ketua Penerangan 
Pergerakan Pemuda UMNO Kedah.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum dan Salam Kedah Aman Makmur,
Sebagai pemberi komen yang bertanggungjawab, tidak akan dibenarkan sebarang komen dari 'anonymous' di blog ini. Pemilik blog juga tidak bertanggungjawab di atas sekarang komen yang melanggar etika, undang-undang dan peraturan yang ditetapkan SKMM.

Sila bertanggungjawab atas ulasan/komen yang diberikan.

Terima kasih.